За нас

"Сега, когато се видяхме един друг - каза Еднорога, - ако ти повярваш в мен, и аз ще повярвам в теб."

Луис Карол, "Алиса в Огледалния свят"

 

Издателство "Еднорог" е основано през 1997 година от Боряна Джанабетска, преводач и редактор с дългогодишен опит и участие в редица успешни литературни проекти.

През тези вече повече от двайсет и пет години успешно присъствие на българския пазар усилията на издателството са насочени към издаването на качествена литература, която включва водещи представители на различни литературни течения и жанрове от различни националности. Сред най-популярните издавани от "Еднорог" автори са Нобеловият лауреат Орхан Памук, двукратната носителка на престижната награда "Букър" Хилари Мантел, носителката на "Пулицър" за художествена литература за 2014 г. Дона Тарт, британският актьор, журналист и писател Стивън Фрай. Изключително горди сме, че тези забележителни автори станаха част от нашата издателска програма още преди да завоюват престижните си литературни отличия.

Издателство "Еднорог" представи на българската публика и някои от най-големите имена на съвременната шотландска литература – сред тях Алистър Грей, Мишел Фейбър, Вал Макдърмид, Алегзандър Маккол Смит.

Издателството има силни традиции в издаването на биографии на звезди на музикалната и филмовата сцена. Сред издадените от нас биографични произведения особено място заема "Да бъдеш шотландец" на Шон Конъри, която е не само описание на един забележителен живот, но и детайлен разказ за историята и културата на Шотландия. Представихме на българския книжен пазар биография на кралица Елизабет ІІ, на рок-величията Мик Джагър, Ози Озбърн и Джон Бон Джоуви.

Едни от най-популярните и обичани автори, утвърдени от "Еднорог" на българския пазар, са двама изключителни майстори на интелектуалния трилър – испанецът Артуро Перес-Реверте, чиито произведения се изучават в испанските училища и руският виртуоз на историческия криминален роман Борис Акунин. Сред обичаните представители на криминалния жанр в портфолиото на издателството са Антъни Хоровиц, маестрото на детективския  роман, както и ирландката Лиз Нюджънт, виртуоз на психологическия трилър.

С гордост представихме и поредица произведения на световноизвестния журналист на Би Би Си и ненадминат майстор на интервютата със силните на деня Джеръми Паксман, искрящите от хумор пътеписи на Бил Брайсън, както и "милениъл" романите на явлението в литературата Сали Руни.