Барак Обама: “Вълци” от Хилари Мантел е великолепен роман

Публикувано на 16.08.2019

Всяко лято президентът на САЩ 2009 до 2017 г. Барак Обама споделя списък с книги, които са привлекли вниманието му, “в случай, че търсите препоръка”. 

В списъка на президента откриваме както току-що излезли романи, така и биографии, кратки разкази, нехудожествени книги от автори, познати и обичани от читатели от цял свят - Мураками, Колсън Уайтхед, двукратния носител на “БУКЪР” Хилари Мантел и други.

“Вълци”, епичен разказ за издигането на Томас Кромуел от Хилари Мантел, излезе през 2009-та, но тогава бях малко зает и я пропуснах. Романът е великолепен и днес.”, коментира Обама. 

“Вълци" печели наградата “БУКЪР” през 2009 г. и бързо се превръща в най-продаваната книга, печелила наградата. Тя е и първото награден с “Букър” произведение, станало номер едно при бестселърите. Феноменалният успех на романа, приковал вниманието на огромната читателска аудитория с неутолим интерес към епохата на Тюдорите, го поставя в челната десетка на общата класация  “Британски бестселъри на десетилетието”. “Вълци” е отличена и с наградата за исторически романи “Сър Уолтър Скот”. Продължението на историческата сага “Доведете труповете” продължава безпрецедентната серия от успехи на Хилари Мантел, която през 2012 г. получава втора награда "Ман Букър" и става първата жена и първият британски автор, удостоен два пъти с отличието. С "Доведете труповете тя печели и британската награда "Коста" за книга на годината, както и наградата "Дейвид Коен", известна като "Британския Нобел".

Романът “Вълци” разказва за двубоя между две изключителни личности и ни предлага един напълно различен разказ за царстването на Хенри VІІІ. Светецът Томас Мор може би не е точно онзи праведен мъченик, какъвто ни го представя канонът на историята. “Злодеят” Томас Кромуел, чиято история се разказва тук, също се очертава като съвсем различен човек – син на ковач, издигнал се до един от създателите на съвременна Англия, първи човек след краля, идеолог на англиканската църква. Момчето от бедняшките квартали изгражда само себе си като забележителна ренесансова личност, едновременно визионер и ловък политик, който дърпа конците на крале, издига и сваля кралици, придвижва по шахматната дъска на историята познатите ни кардинали, епископи и придворни дами – и поставя държавния интерес над личния...