Дона Тарт е номинирана за наградата на Новата шведска академия, известна още като Алтернативния Нобел

Публикувано на 17.07.2018

 

 

Една от най-престижните награди в областта на литературата – Нобеловата, няма да бъде връчена през 2018 година поради серията обвинения в сексуален тормоз и злоупотреба със служебно положение към съпруга на един от членовете на Шведската академия, присъждаща отличието, Катарина Фростенсон.

Група изтъкнати шведски културни дейци, литератори и библиотекари се обединиха в Нова шведска академия, която ще връчи така наречената Алтернативна Нобелова награда, за да не бъде прекъсната ежегодната традиция по присъждането на отличието.

Победителят ще бъде обявен на 14 октомври и ще получи награда от 1 милион крони – сума, която се равнява на около 112 000 щатски долара, която ще му бъде връчена на специално организирана в негова (или нейна) чест, точно както повелява традицията и при присъждането на традиционната Нобелова награда.

Съществената разлика между двете награди е, че публиката може да избере чрез гласуване трима от четиримата финалисти за Алтернативния Нобел. Гласуването вече е активно на официалния сайт на наградата: https://dennyaakademien.wishpondpages.com/den-nya-akademien/. Четвъртият финалист ще бъде избран от журито.

Сред финалистите, за които можете да гласувате, са носителката на “Пулицър” Дона Тарт, популярната канадска писателка Маргарет Атууд. американците Кормак Маккарти и Дон ДеЛило и други.