Орхан Памук открива своя "Музей на невинността"

Публикувано на 20.04.2012

Посетителите на турската столица Истанбул ще имат възможност от 28 април 2012 г. да включат в списъка със забележителностите си и новооткрития музей на Орхан Памук. Във всеки екземпляр на романа му "Музей на невинността" има билет за еднократно посещение на музея. Той е вдъхновен от едноименния роман, който излезе от печат през 2008 г в Турция, а през 2009 г. и на български език. Експонатите представят голямата любов и копнеж на героя в произведението Кемал към любимата му Фюсун. Музеят се помещава в триетажна сграда от 1897 г. в истанбулския квартал Чукурджума. Подобно на 83-те глави в романа, експозицията има 83 части, в които има хиляди предмети, като се започне от билети за кино, кибритени кутии, ликьорени чашки, статуетки, фотографии. Всички те представят живота в Истанбул в периода 1950-2000 г.

Още с влизането посетителят се натъква на едно особено въздействащо пано с 4213 цигари, които е изпушила героинята Фюсун. На таванския етаж пък се намира стая, в която са изложени черновата на романа, написана на ръка от Орхан Памук, и скиците на музея, направени лично от автора. Преди официалното откриване на музея Памук първи запозна журналистите със своята идея. Той разказа, че започнал да събира вещите преди да напише романа, а после пишел, като ги гледал. Сега хилядите предмети, които изпълвали къщата и кабинета на Памук, са пренесени в музея. Изложени са всички предмети, които са описани в романа. Откриването на музея се забави, но не от мързел, казва Орхан Памук.

Много време му отнело откриването на подходяща сграда. Той обиколил всички кътчета на старинните квартали на Истанбул - Галата и Султанахмед, и накрая решил да бъде в Чукурджума. "Целта ми беше да напиша един роман, подобен на музеен указател. "Музеят на невинността" има и смисъла на един градски музей на Истанбул през годините, когато съм живял в него. За съжаление досега няма музей, посветен на този град, който заслужава това. Моят е само един скромен градски музей, една песъчинка в огромното море", казва писателят.