Дона Тарт спечели престижната награда “Пулицър” за романа си „Щиглецът“

Публикувано на 01.03.2015


 

Авторката на “Тайната история” Дона Тарт спечели наградата “Пулицър” за 2014 г. за художествена проза с романа си "Щиглецът". Книгата е описана от журито като “красиво написан роман за съзряването, с изключително добре обрисувани образи, който проследява запленяването на едно тъгуващо момче от известна картина, спасена от унищожаване”.

“Книга, която възбужда ума и докосва сърцето”, добавят съдиите. Писателката получи само преди няколко дни и номинация за медала “Андрю Карнеги” за “Щиглецът“. Медалите се връчват всяка година от Американската библиотечна асоциация (ALA) за книги за възрастни, публикувани през изминалата година в САЩ. Американката Дона Тарт пише първия си роман "Тайната история" (1992) още 19 годишна. Израснала в САЩ, Австралия и Канада, днес тя е професор по творческо писане в няколко американски университета.

Престижната награда "Пулицър" е учредена от известния американски вестникарски магнат Джоузеф Пулицър. Според завещанието му, от специално оставените два милиона долара, е основана фондация на негово име. От 1917 г. наградата се присъжда всяка година в 21 категории в областта на журналистиката, литературата, музиката и театъра.