"Странност на ума" на Орхан Памук е номинирана за Ман Букър 2016

Публикувано на 12.03.2016

Нобеловият лауреат Орхан Памук е един от двамата нобелисти с шанс за международната  награда „Ман Букър“ за 2016 г. Неговият най-нов роман "Странност на ума" ще се бори с още 12 кандидатури от цял свят за престижното отличие.

Досега наградата „Ман Букър Интернешънъл“ се присъждаше веднъж на две години на жив писател за корпус от творби на английски език или с постоянно представителство в превод. От тази година призът става ежегоден и се присъжда за конкретна книга, а не за цялостно творчество – финансовата премия е 50 хиляди паунда, които се делят поравно между писател и преводач.

Сред кандидатите е още романът „Четирите книги“ на китайския писател Я Ли Къ – книга отхвърлена от двайсет издателски къщи заради своето политическо съдържание, а след това, след като най-сетне се появява на хартия – забранена от цензурата в страната.

Освен Памук, и друг нобелов лауреат за литература е сред номинациите за „Ман Букър Интернешънъл“ – японецът Кендзабуро Ое със „Смърт от вода“. Кандидати за отличието са още „Бял град“ на финландеца Аки Оликайнен, „Обща теория на забравата“ на Жозе Едуардо Агуалуса от Ангола, има представители на Южна Корея, Франция, Бразилия, Индонезия, Демократична република Конго и Австрия.

Победителят ще бъде обявен на официална церемония, която ще се проведе на 16 май, 2016 г.