Майкъл Шейбон

Известният американски писател Майкъл Шейбон е роден на 24 май 1963 г в град Вашингтон. Той е автор на над десет книги в разнообразни жанрове, носител е на наградите "Пулицър", "Хюго" и "Небюла". Освен в литературните среди, е познат и в киното като един от сценаристите на блокбъстърите "Спайдърмен 2" и "Джон Картър".

Третият роман на Майкъл Шейбон "Невероятните приключения на Кавалиър и Клей" излиза през 2000 г и представлява грандиозен разказ за златната ера на американските комикси, зараждането на модерната рекламна индустрия на "Медисън Авеню"(атмосфера, позната ни от сериала "Момчетата от "Медисън Авеню" (Mad Men), Втората световна война и дългата сянка, която тя хвърля дори над артистичния свят на предвоенен Ню Йорк. Романът е отличен с най-престижната литературна награда "Пулицър".

През 2007 г следващият му роман The Yiddish Policemen's Union печели едновременно наградите "Хюго"и "Небюла". Майкъл Шейбон твори в разнообразни жанрове като Young Adult, фентъзи, алтернативна история, комикси и дори детски книжки с картинки. Писал е за популярните издания "Ню Йоркър", "Харпърс Базар", "Ескуайър" и GQ. През 2011 г е приет за член на престижната Америкнска академия за изкуство и литература. Женен е за писателката Айлет Уолдман и има четири деца.

Виж книгите от Майкъл Шейбон