Антъни Уин

Антъни Уин е псевдоним на Робърт Макнеър Уилсън (1882-1963), британски лекар, специалист по кардиология. Роден в Глазгоу, той има разностранни интереси към медицината, историята и политиката, дори се кандидатира за представител на либералната партия в парламента. Макнеър Уилсън има издадени произведения на различни научни, най-вече медицински теми, както и в областта на историческата наука, особено за периода на френската революция. Пише и биография на Наполеон.

 

Писането е основното занимание на Макнеър Уилсън. В продължение на близо 30 години той е кореспондент на „Таймс“ в областта на медицината. Има рубрика със забавен тон в друг вестник, „Сънди Пикториал“, пише и разкази за няколко издания. Все пак най-голяма популярност му носят неговите криминални романи.

 

Общо 45 романи в този жанр допринасят за успеха на Антъни Уин. Сред тях най-известни са случаите, разследвани от доктор Юстъс Хейли. Последният роман на Уин излиза през 1950 г. и оттогава името му постепенно е забравено. До преди няколко години, когато Британската библиотека започва да преиздава най-популярните истории на доктор Хейли. Така те са преоткрити и оценени възторжено от почитателите на класическия британски криминален роман.

Виж книгите от Антъни Уин