Джон Бюд

Джон Бюд е псевдоним на британския писател Ърнест Карпентър Елмор. Той е роден през 1901 г. в Кент. Елмор е запален по театъра, участва като актьор, освен това е продуцент и режисьор на театрални постановки. Пише и много книги, като най-голяма популярност му носят неговите криминални романи.

Под псевдонима Джон Бюд, Елмор издава близо 30 романа, които се нареждат сред британските криминални класики. Главен герой в много от тях е инспектор Мередит, с който се срещаме и в „Смърт на Ривиерата“. Този роман е показателен за силното му пристрастие към Франция. Писателят обичал да почива тук със семейството си и със сигурност черпи вдъхновение за много от историите си. Заедно със съпругата и дъщеря си често отсядали в Мантон, където се развива действието в може би най-популярния му роман.

През 1953, година след публикуването на „Смърт на Ривиерата“, Бюд е поканен да стане един от членовете на „Асоциацията на криминалните писатели“. И макар че романите му се радват на голям интерес, след смъртта му през 1957 г. те така и не са преиздавани в продължение на десетилетия. Британската библиотека поправя този пропуск и така почитателите на заплетената криминална интрига ще може се насладят на „Смърт на Ривиерата“.

Виж книгите от Джон Бюд