Уолтър Скот

Сър Уолтър Скот е сред най-четените англоезични автори. Твърди се, че романтичният образ на Шотландия, който съществува в публичното въображение, се дължи до голяма степен на романите му – истински бестселъри не само на своето време. Роден е на 15 август 1771 г., в семейство на единбургски адвокат. Поради крехкото си здраве той прекарва голяма част от детството си във фермата на дядо му, където се заражда интересът му към местните народни предания и легенди. Тази любов към фолклора го съпътства през целия му живот.

Макар че завършва право и става адвокат, Скот се утвърждава като изтъкнат поет, автор на балади и поеми с подчертано романтически характер, силно повлияни от шотландския фолклор. Освен това пише редица литературно-критически и исторически трудове, като авторитетен и редовен сътрудник на периодичния печат. Сюжетите на повечето от поемите му са почерпани от Средновековието. Необичайното, тайнственото, страшното са техен неизменен белег.

През 1814 г., когато е утвърден и признат поет, Уолтър Скот издава „Уейвърли“ – първият от поредицата исторически романи. Успехът е огромен, а популярността на романа достига такива висоти, че на него е кръстена железопътна гара. На не по-малка популярност се радват още „Роб Рой“, „Айвънхоу“, „Абатът“, „Единбургската тъмница“ и много други.

Уолтър Скот е един от най-успешните автори за всички времена и е вторият най-цитиран писател в Оксфордския английски речник след Уилям Шекспир. Креативността, остроумието и разбирането за човешката природа, което Скот демонстрира в неговите творби, повлияват на класици като Пушкин, Достоевски, Балзак, Дюма, Виктор Юго. Силата на това въздействие се крие в различния тип литература, създадена от него: нов вид исторически роман, построен върху задълбочени проучвания и достоверно представяне на отминалата епоха.

Виж книгите от Уолтър Скот