Джон Г. Брандън

Джон Гордън Брандън е роден в Австралия през 1879 г. Той си спечелва име като професионален боксьор в тежка категория, преди да се премести във Великобритания след края на Първата световна война. Още преди това Брандън започва да пише пиеси, които са поставяни в родината му.

През 1923 г. излиза първият му роман „Голямото сърце“, който подсказва неговият потенциал в жанра на трилъра. Брандън продължава да се изявява и като драматург, а пиесата „Тихата къща“, написана заедно с Джордж Пикет, е играна с голям успех и впоследствие по нея е създаден ням филм през 1929 г.

Все пак най-голяма популярност му носят романите, в които смесва екшън, мистерия и романтика. Брандън е невероятно продуктивен. Той е автор на повече от 120 романа, както и на безброй разкази, публикувани в списания като „Трилър“. Освен това пише няколко романи от популярната поредица за детектив Секстън Блейк.

Най-известният му герой все пак си остава инспектор Патрик Алойшъс Маккарти, който разследва потресаващи престъпления в над 50 романа на Брандън. Сред тях на най-голяма популярност се радва „Писък в Сохо“, предизвикал сравнения с творбите на Едгар Уолъс, Сакс Ромър и Сидни Хорлър. Романите на Брандън ни предават атмосферата на онова време, а начинът, по който той улавя един забележителен период от историята на Лондон в този свой шедьовър, го нарежда сред най-големите имена в британската криминална проза.

Виж книгите от Джон Г. Брандън