Фридерике Гьосвайнер

 

Фридерике Гьосвайнер е родена в Рум, Тирол, през 1980 г. Тя учи немска филология и политология в университета в Инсбрук, където се дипломира с магистърска степен през 2004 г. Темата на дисертацията й е „Самотата в съвременните немскоезични произведения на млади автори“. По-късно Гьосвайнер работи като научен сътрудник към университета в Инсбрук, освен това се изявява като лектор и литературен критик.

През 2016 г. излиза дебютният роман на авторката „Тъжна свобода“. Той е посрещнат с бляскави ревюта, като критиците се надпреварват да я засипват със суперлативи. През ноември същата година Гьосвайнер получава държавната литературна награда на Австрия за дебютен роман.

В своята аргументация журито отбелязва: „Романът е портрет на едно ново „изгубено поколение”, лутащо се между стаж и социална нестабилност, между мечтите си за свобода и надеждите за живота, самотата и усещането за безполезност. „Тъжна свобода“ дава убедителен отговор на един наболял социален проблем. Книгата вълнува със своята неумолимост, истинност и литературна независимост.”

През 2018 г. Фридерике пише либретото за операта „Das Jagdgewehr” („Ловната пушка”) на Томас Лархер. Тя продължава да се изявява като журналист за различни медии.  

Виж книгите от Фридерике Гьосвайнер