Лиз Нюджънт

Преди да започне своята кариера на писател, Лиз Нюджънт учи актьорско майсторство, но вместо да се изявява в театъра, обикаля света като помощник-режисьор на популярното шоу Riverdance. Впоследствие Нюджънт се завръща към първата си страст и дълги години работи за ирландското кино, театър и телевизия. Между 2003 и 2013 г. тя е сред сценаристите на популярния ирландски сериал „Fair City“. Освен това е автор на няколко радио поредици.

През 2014 г. излиза първият роман на Лиз „Загадката Оливър“, който моментално жъне успех сред критици и читатели. Той се изкачва до върха на класациите за бестселъри и през същата година е отличен на Ирландските литературни награди за Криминален роман на годината. „Загадката Оливър“ печели още няколко престижни награди, а през 2016 г. е номиниран за Международната литературна награда на Дъблин.

Вторият й роман „Стаено зло“ излиза през 2016 г. и дебютира директно на върха на класациите за бестселъри в Ирландия. Той не слиза от там в продължение на почти два месеца и остава осем месеца сред десетте най-продавани книги. За него Нюджънт печели много престижни отличия, включително втората си Ирландска награда за Криминален роман на годината. Общо четири Ирландски награди е спечелила тя за своите четири романа дотук. Нюджънт е удостоена и с наградата "Жена на годината" в областта на литературата за Ирландия от списание "Татлър" през октомври 2017 г., а през февруари 2021 г. университетът в Дъблин й връчи наградата на името на Джеймс Джойс за нейните литературни постижения.

Освен автор на бестселъри, Лиз води семинари по писане на телевизионни сценарии, продуцира и ръководи литературни клубове и е куратор на литературното изложение на фестивала на изкуствата в Скибърийн през юли 2016 г. Тя живее в своя роден град Дъблин със съпруга си Ричард МакКълоу, музикант и звуков режисьор.

Виж книгите от Лиз Нюджънт