Мурат Тунджел

Мурат Тунджел е роден в окръг Ханак, провинция Карс през 1952 г. Известно време работи като преподавател в различни начални и основни училища в Турция. През 1984 г. Мурат Тунджел решава да се откаже от преподаването и да се развива професионално в областта на журналистиката. През този период работи за редица вестници и списания и се занимава с редактиране на речници. През 1989 г. Тунджел заминава за Холандия.

През 1981 г. излиза първата книга на Мурат Тунджел. До този момент неговите произведения са публикувани основно в различни литературни списания. Романът „Синята съдебна палата” е издаден на нидерландски под заглавието "Valse Hoop”, а книгата му "Третата смърт” се екранизира от турската продуцентска къща "Мавибеяз”.

През годините писателят е спечелил редица литературни награди: наградата за най-добър млад писател от Министерствата на културата и спорта, република Турция, с разказа "Амбулантен търговец” (1979); наградата за най-добър роман "Шюкрю Гюмюш” с романа "Синята съдебна палата” (1994); наградата  за най-добър писател на разкази от нидерландското радио NPS с разказа "И раят си отиде” (1997); наградата за най-добър роман от Състезанието за култура и изкуство на културно-просветните центрове в Турция с романа "Третата смърт” (1997); наградата за най-добър разказ "Орхан Кемал” с разказа "Призрачното момиче” (2000).

Виж книгите от Мурат Тунджел