Искендер Пала

Искендер Пала е роден през 1958 г. в гр. Ушак. Завършва Факултета по литература към Истанбулския университет (1979), защитава докторска степен в областта на Диванска литература (1983), а по-късно става доцент (1993) и професор (1998). Като изследовател по литература публикува множество енциклопедични и научни статии, пише учебници за прогимназиалния и гимназиалния курс.
В годините, когато работи за Турските въоръжени сили, изследва историята на османския флот и публикува няколко книги на тази тематика. С най-голям интерес се ползват публикациите му по Диванска литература. Автор е на множество статии в печата, есета, разкази и изследвания, вдъхновени от класическата поезия, с идеята да приближи Диванската литература до народа и да я направи по-разбираема за него. Организираните от него литературни семинари и конференции са посещавани от многобройни слушатели и са следени с нитерес.

Искендер Пала, който е познат като “човекът, вдъхнал любов към Диванската поезия”, е награден от Съюза на турските писатели (1989), от Висшия съвет за култура, език и история на името на Ататюрк и Турското Езиково Дружество (ТЕД) през 1990, а също така е удостоен с наградата за литературни изследвания на Съюза на турските писатели (1996), Носител е на Наградата за интелектуалец на годината на Дружеството на интелектуалците в гр. Кайсери (2001). Избран е от съгражданите си за “Народен герой на Ушак”. През 2003 г. книгата му “Смърт във Вавилон, любов в Истанбул” е избрана за роман на годината от Турския образователен синдикат, Съюза на турските писатели, Полицейската Академия и Организацията за сигурност. Авторът е и преподавал в Истанбулският университет за култура.

Виж книгите от Искендер Пала